De Deltawerken: het antwoord op de watersnoodramp van 1953

Nederland kent – helaas – een rijke geschiedenis met watersnoodrampen. Vooral de kustprovincies hebben door de eeuwen heen flink te kampen gehad met wateroverlast. Toch werd er pas na de watersnoodramp van 1953 daadwerkelijk werk gemaakt van een verdedigingssysteem om het water de baas te zijn: de Deltawerken.

De bedenker Johan van Veen, die overigens al langer met het idee liep, gaf de aanzet tot de bouw van acht bouwwerken die in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant het water in en rondom de provincies reguleren. Het ingenieuze systeem van dammen, sluizen en bruggen zorgt ervoor dat grote delen van Nederland bij wateroverlast droog blijven, terwijl ze onder ANP liggen. Het sterke staaltje watermanagement heeft zelfs een vermelding op de lijst van de zeven wereldwonderen.

Het antwoord op financieel hoogwater

In het verleden heeft het water ons Nederlanders dus vaker dan eens aan de lippen gestaan. Zowel letterlijk als figuurlijk. De watersnoodramp mag dan achter ons liggen, er zijn flink wat landgenoten die ook met de komst van de Deltawerken moeite hebben om de schaapjes op het droge te houden. Bij veel Nederlanders staat namelijk het financiële water aan de lippen. Gelukkig is er ook een uitkomst voor hun: het online casino. Daar valt, zelfs met een minimale inzet, een fortuin te winnen aan één van de vele gokkasten met een progressieve jackpot. Bedenk echter wel dat je ook kan verliezen: speel dus bewust 18+.

8 Nov 2018